Overslaan en naar de inhoud gaan

De geschiedenis van Floreal La Roche-en-Ardenne...

Gepubliceerd op: 09-01-2024

Maak een reis door de tijd en ontdek het verhaal van Floreal La Roche. Vanaf de allereerste dagen van de bouw in 1932 tot de transformatie tot een levendig vakantiecentrum in 1967 heeft ons domein een rijke en boeiende geschiedenis doorgemaakt. Sinds 1985 heeft de evolutie van Floreal La Roche geleid tot een verscheidenheid aan unieke ervaringen, dankzij haar appartementen, campings, en nog veel meer!

L'histoire de Floreal La Roche

De oorsprong van het Grand Hôtel de Bains (1932-1967)

Duik terug in het verleden om het verhaal van het Grand Hôtel de Bains te ontdekken, de voorloper van het huidige Floreal La Roche. In 1932 begon de familie Maréchal met de bouw van het Grand Hôtel des Bains, waar men kon genieten van de rustige wateren van de Ourthe. Enkele jaren later, in 1941, werd het beheer van het domein overgedragen aan de familie Collet, die het gedurende 26 jaar in privébezit hield ondanks de uitdagingen van de Tweede Wereldoorlog, waarbij het hotel diende als administratief hoofdkwartier, hulpcentrum en medisch centrum voor de Duitse troepen. Na de bevrijding herstelde het hotel, ondanks de beproevingen, moeizaam zijn activiteiten.

Wedergeboorte en transformatie (1967-1983)

In 1967 verwierf de Algemene Centrale van de ABVV het pand en transformeerde het tot een vakantiecentrum voor haar leden. Zo ontstond Floreal La Roche, vernoemd naar de republikeinse maand die overeenkomt met de bloei.

De daaropvolgende jaren vereisten een volledige modernisering van het gebouw. In 1983 werden ingrijpende renovatiewerkzaamheden gestart, die alle aspecten van het etablissement omvatten, van veiligheid tot het comfort van de kamers. Het interieur werd volledig vernietigd, met uitzondering van de centrale trap en de glas-in-loodramen op de eerste verdieping. Een park van 4 hectare langs de Ourthe werd aangelegd, met groene ruimtes, vier tennisbanen, een minigolfbaan, twee jeu-de-boulesbanen, een buitenzwembad en nog veel meer.

Uitbreiding en diversificatie (1985-heden)

Twee jaar later, in 1985, breidde Floreal La Roche haar aanbod uit met de bouw van 38 aangepaste appartementen en studio's, om te voldoen aan de behoeften van gezinnen en mensen met beperkte mobiliteit. Aan het eind van de jaren 90 werd het aanbod verder uitgebreid met de overname van twee campings, waardoor vakanties voor alle smaken en budgetten mogelijk werden. Vandaag de dag heeft Floreal La Roche, naast hotelkamers en appartementen, drie campings (La Roche 1, La Roche 2 en Le Festival in Rendeux), die samen het hele jaar door ruim duizend staanplaatsen bieden voor caravans, (luxe) tenten, stacaravans en nog veel meer.

Echo's uit het verleden: Een anekdote van Floreal La Roche

De klok van het voormalige Hôtel du Luxembourg, dat zich toen in de hoofdstraat bevond, kreeg een nieuw leven na de verwoesting van het hotel aan het einde van de oorlog. Hij werd genereus geschonken aan François Therer (1895-1972), de stadsomroeper van toen, en luidde een kwart eeuw lang alles aan, van voetbalwedstrijden tot films van de week en zelfs onderbrekingen in de watertoevoer. In de jaren 1960 rekende hij 25 franc voor wat hij de "grand tour" noemde.

 

Laat je verder meeslepen door de geschiedenis van ons prachtige domein, Floreal La Roche, aan de hand van deze foto's.

Klaar om de magie van Floreal La Roche te ervaren? Ontdek hier ons prachtige vakantiedomein langs de Ourthe!

Ontvangst en faciliteiten voor groepen

Een vakantie voor iedereen tegen een aangepast tarief

Onovertroffen prijs-kwaliteitverhouding

Toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit