Campings Vakantieparken Business
Campings Vakantieparken Business
Online Reservatie
Retour à la page d'accueil de Floréal

Met een camper op vakantie in België: wat zegt de wetgeving?

Mobile homes zie je regelmatig op de Belgische wegen. Maar wat zegt de wetgeving over deze trendy manier van met vakantie gaan? Floreal, de uitbater van het camperpark in Blankenberge, geeft meer uitleg.

Parkeerverbod voor campers identiek van de ene Gemeenschap naar de andere

Zoals in veel sectoren het geval is, maakt België ook het leven van mobilehome bestuurders niet gemakkelijker. De problemen starten als u uw koffers voor één of meerdere nachten wilt neerzetten. Het beste is daarom een camping te vinden die camping cars accepteert, of beter nog, een park volledig gewijd aan campers, met een serviceterrein en aangepaste plaatsen. In het andere geval zult u snel ontdekken dat het zowel in de Franse als in de Vlaamse en Duitstalige Gemeenschap verboden is een tent neer te zetten of een motorhome te parkeren op de volgende plaatsen:

  • Langer dan 24 uur op de openbare weg ;
  • Binnen een straal van 100 meter van een drinkwatervoorziening voor menselijke consumptie;
  • Op een door de bevoegde autoriteiten geklasseerde site.

In het kader van bepaalde sportieve of culturele evenementen, mag men wel overnachten buiten een camping, een park voor mobile homes of de openbare weg, maar wel met een voorafgaande schriftelijke toestemming van de lokale autoriteiten.

Wild kamperen en langdurig parkeren

Wie fan is van wild kamperen, houdt zich toch maar beter in. Al is de Belgische wetgeving betreffende wild kamperen niet de strengste, toch tolereert men maar matig geïmproviseerde parkeerplaatsen voor campers. De parkeerplaatsen die u en uw camper wel verwelkomen, zijn niet allemaal bedoeld om de nacht op door te brengen. Daarnaast bieden niet alle bestaande camperparken voor de nacht de nodige voorzieningen of het comfort.

Hoe zit het met het intern reglement in een camperpark?

Hebt u eindelijk een plekje gevonden om met de camper de nacht door te brengen? Wat zijn dan uw verplichtingen als vakantieganger op uw verblijfplaats?

  • Respecteer uw buren (vermijd lawaai en visuele storingen);
  • Rijd voorzichtig, respecteer de snelheid en de afstand (binnen en buiten de camping);
  • Vergeet niet uw stabilisatoren weer in te klappen voordat u weer verder rijdt;
  • Respecteer de afvoer van uw afvalwater;
  • Laat geen vuilnis achter;
  • Enz.

Op zoek naar een geschikte plek om legaal in uw camper in België te overnachten?

De groep Floreal biedt een nieuw, volledig uitgerust park voor mobile homes in Blankenberge, op een steenworp van het stadscentrum en het strand. Floreal, dat zijn ook toffe vakantieparken in de Ardennen en Vlaanderen. Om meer te weten te komen over onze verblijfsopties, download onze brochure op onze website of neem telefonisch of via ons online formulier contact met ons op.

Newsletter