Campings Vakantieparken Business
Campings Vakantieparken Business
Online Reservatie
Retour à la page d'accueil de Floréal

Vakantiepark en vakantiedorp: waar zit precies het verschil?

Een vakantiepark en een vakantiedorp, is dat niet hetzelfde? Niet echt. Er is een nuance. Voor wie het verschil echt wil kennen, geeft de Groep Floreal, organisator van verblijven in België en Frankrijk, u het antwoord.

Vakantiepark of vakantiedorp, een kwestie van infrastructuur

Het verschil tussen een vakantiepark en een vakantiedorp zit hem in eerste instantie in de aangeboden infrastructuur. Een park is eerder één enkel gebouw waar zowel de verblijven als de activiteiten zijn ondergebracht, omgeven door een enorme groene zone. Een dorp bestaat dan weer uit verschillende gebouwen met verschillende functies, verspreid over de hele oppervlakte van een park.

In een vakantiepark heb je alles onder één dak.

Dit is een concept van accommodatie dat vrij gebruikelijk is in België. De Ardennen is een gunstige regio om dit type vakantiecentrum te huisvesten. Meestal zit alles onder hetzelfde dak:

  • Verblijf;

  • Ontspanning en sportactiviteiten;

  • Restaurant en bar;

  • Animaties ;

  • Enz.

De vakantie-accommodatie bevindt zich vaak in een groen park van enkele hectaren groot en biedt naast buitensportfaciliteiten en een prachtige natuur soms een zwembad.

Het voordeel van dit type vakantieverblijf, is dat alles bij de hand is en dat moedigt gezelligheid en sociaal contact aan. De mensen kruisen elkaar vaak en zullen gemakkelijker een band smeden en samen deelnemen aan het entertainment dat het vakantiepark biedt.

Een vakantiedorp: een dorpsorganisatie

Een vakantiedorp heeft een toepasselijke naam, omdat de opstelling van de gebouwen lijkt op die van een echt dorp. Dit typische soort vakantieverblijf is bijvoorbeeld te vinden in het zuiden van Frankrijk, aan de kust van de Middellandse Zee. Het is een groep gebouwen rondom een centraal punt dat fungeert als "dorpsplein". De mensen die willen deelnemen aan de activiteiten of die graag andere vakantiegangers willen ontmoeten, verzamelen zich op dat plein. De belangrijkste diensten, uitgaansgelegenheden, catering enz. zijn daar namelijk gelegen, terwijl de verblijven in de vorm van huisjes, kleine appartementen of bungalows verspreid liggen over de rest van het park.

Natuurgebieden in België, aquatische infrastructuur in Frankrijk

Zelfs al hoeft men het niet te benadrukken, toch is het duidelijk dat België vooral zijn natuurlijke rijkdommen in de vakantiebestemmingen benadrukt zoals rivieren, eerder zelfs dan zwembaden, wandel- en fietspaden in de uitgestrekte bossen, grote multisportinfrastructuren, ... De vakantieresorts aan de Belgische kust sluiten dan qua uitvoering weer dichter aan bij het Franse vakantiedorpen.
In Frankrijk, zelfs in de vakantiedorpen aan zee, ligt de nadruk op alle soorten aquatische recreatie. Een zwembad met een glijbaan en andere wellnessruimtes behoren tot de essentiële diensten die worden aangeboden aan de vakantiegangers.

Wilt u verblijven in een vakantiepark in België of een vakantiedorp in Frankrijk?

Met de Groep Floreal Holidays kunt u zelf het verschil tussen de twee concepten testen door te kiezen voor een vakantieverblijf in een vakantiepark in Wallonië of Vlaanderen, of in een vakantiedorp in verschillende regio's in Frankrijk. Om onze aanbiedingen te ontdekken, kunt u onze catalogus van verblijven downloaden. U kunt voor meer informatie ook contact opnemen met ons team per telefoon of via ons online formulier.

Newsletter