Campings Vakantieparken Business
Campings Vakantieparken Business
Online Reservatie
Retour à la page d'accueil de Floréal

Tips voor een geslaagde wandel- of fietsvakantie met overnachting in een camping

Een geslaagde sportieve vakantie met overnachting in een camping vergt een goede voorbereiding. We gingen om advies bij Floreal Holidays, uitbater van verschillende campings en vakantieparken in België waar jaarlijks honderden wandelaars en fietsers een onderkomen vinden voor hun actieve vakantie.

Fiets- of wandelliefhebber? Plan eens een uitstap in het noorden van België

Wie denkt dat alleen de Ardennen een trekpleister zijn voor mooie wandelingen of fietstochten zit ernaast. Het noorden van ons land heeft ook heel veel te bieden voor een sportieve vakantie-uitstap. Het landschap bestaat uit prachtige uitgestrekte bossen, weilanden, heide en het is redelijk vlak, zodat je ook als minder getrainde fietser lange tochten kunt maken. Tal van verharde en onverharde trekwegen zijn bewegwijzerd en opgenomen in het wandel- en fietsnetwerk Vlaanderen.

De Kempen voor een fiets- of wandelweekend in de bossen

Als vertrekpunt in een bosrijke omgeving, raden we de camping Kempen aan, in Lichtaart,

gelegen in één van de mooiste natuurgebieden in België, de Purperen Heide. De camping ligt aan een fiets- en wandelknooppunt. De camping zelf biedt ook een heus aangelegd en bewegwijzerd cyclocrossparcours met een lengte van 2.500 meter, waar je naar hartenlust kunt veldrijden. De cross wordt zelfs frequent gebruikt door profrenners.

Je kunt hier ook uitstekend verblijven. De camping biedt mooie grote plaatsen voor eigen tent of caravan, maar je kunt hier ook heel toepasselijk een trekkershut of andere huurfaciliteit huren.

Fietsen of wandelen door de heide en langs het water

Een ander interessant vertrekpunt is camping Het Veen in Sint-Job-in't-Goor, ten noorden van Antwerpen. Ook deze locatie ligt aan een fiets- en wandelknooppunt dat je door de Brechtse heide en langs het Kempisch kanaal Dessel-Schoten voert. Hier kun je genieten van de kilometers lange jaagpaden langs het water, bossen en weilanden. Ook in deze camping kun je opteren voor een knusse kampeerhut, wat helemaal past bij een sportieve vakantie, of kiezen voor meer luxe in een gezellige safaritent, comforttent of stacaravan. Natuurlijk kun je ook hier kamperen met eigen caravan of tent.

Een goede voorbereiding voor een geslaagde fiets- of wandeltocht

Blijft nog enkel de voorbereiding van het sportieve gedeelte. Plan geen afstanden die niet haalbaar zijn voor iedereen. Voorzie een duidelijk schema, met een voldoende lange lunchpauze en eventueel de mogelijkheid om op die plek de uitstap af te breken in geval het toch te zwaar blijkt voor iemand. Splits de route in drie delen: voorzie een grote derde in de voormiddag, en twee kleinere delen in de namiddag met telkens een goede pauze om uit te rusten. Rijdt er iemand met een elektrische fiets? Voorzie dan de pauzes in de buurt van een oplaadpunt.

De basisuitrusting voor iedere uitstap

Qua uitrusting, raden we voor zowel een fietsuitstap als een trektocht te voet het volgende aan:

  • een gedetailleerde wandelkaart met de uitgestippelde route

  • een gsm of smartphone;

  • een comfortabel zittende rugzak met voedsel en drinken;

  • als drank: water en een energiedrankje;

  • als tussendoortjes een lekkere mueslireep, een stuk fruit of noten

  • kleding in laagjes, aangepast aan alle weersomstandigheden;

  • pleisters voor het behandelen van blaren.

Goed materiaal maakt het succes van de uitstap

Dan specifiek voor de wandelvakantie, raden we goed passende wandelschoenen aan, liefst niet nieuw maar al ingelopen. Neem een nieuw set veters mee. Wat de fietsuitstap betreft, zorg ervoor dat de fietsen op technisch vlak volledig in orde zijn. De banden, de remmen, het zadel, ... Je kunt met je eigen fiets gaan, maar je kunt ook een fiets huren. Een huurfiets is zo wie zo in orde. Voorzie in ieder geval alles, om onderweg een band te kunnen plakken of vervangen, evenals een fietspomp. Ga je met een elektrische fiets? Vergeet dan zeker niet de lader.

Meer informatie betreffende interessante vertrekpunten in België voor een geslaagde fiets- of wandelvakantie?

Wil je graag andere vertrekpunten ontdekken of de prijzen kennen voor een overnachting op de camping? Neem snel contact op met ons team, wij helpen je graag verder. Je kan ook de brochure met alle campings of vakantieparken in België downloaden waarin je zelf alle informatie kunt vinden.

Newsletter